Maak kennis met de unieke cultuur die van Portugal zo’n populaire bestemming maakt!

De oceaan hielp de Portugezen niet alleen om de wereld te veroveren en geleidelijk aan een koloniaal rijk uit te bouwen, maar heeft ook de Portugese cultuur vorm gegeven. Met haar woeste, ongerepte natuurpracht en traditierijke steden is Portugal een echte topbestemming waar het hele jaar door genoten kan worden.

DE PORTUGESE CULTUUR: EEN BIJZONDER RIJK ERFGOED

Voor we over de Portugese cultuur praten, geven we graag enkele cijfers om het land te schetsen. Portugal is 91.906 km² groot en telt 10,3 miljoen inwoners. Er werd Portugees gesproken, net zoals in voormalige Portugese kolonies als Brazilië of Mozambique.

Portugal is een van de meest aantrekkelijke culturele bestemmingen van heel Europa. Het is ook een land met sterke tradities. De fado is daar, als Portugese muziek, bij uitstek een mooi voorbeeld van. Vaak vertellen de vrij droevige nummers over het sombere lot van de mens. De muziek is rond 1820 ontstaan in de volkse buurten van Lissabon en zou zijn oorsprong vinden in Portugese zeemansliederen. Ook folkloristische dansen zijn overal in Portugal bijzonder populair. Deze kunstvorm dateert uit de periode van de kolonisaties en is vandaag de dag nog springlevend.

Het is ook onmogelijk om over Portugal te praten zonder het over de 'azulejos' te hebben. Deze beschilderde keramieken tegeltjes bestaan al sinds eind zestiende eeuw. Ze worden overal in het land verkocht en heel vaak aangeboden als bijzonder souvenir. Zowel in de steden als op het platteland zijn prachtige voorbeelden te vinden van romaanse, gotische en barokkunst.

Fado: volksmuziek krijgt erkenning

Fado is volksmuziek afkomstig uit de Portugese steden waarbij zang en muziek altijd gepaard gaat met wat theater. Deze unieke kunstvorm behoort sinds 2011 tot het immaterieel werelderfgoed van Unesco. Een mooie erkenning voor Portugal dus!

Ontdek de Portugese cultuur tijdens onze all-inclusive vakanties!

PORTUGAL, EEN LAND WAAR GELOOF HEEL BELANGRIJK IS

Het geloof speelt een centrale rol in de Portugese cultuur. Zo'n 85% van de bevolking is katholiek. Daarnaast telt het land een groot aantal Jehovah's Getuigen, maar ook ongeveer 60.000 moslims. Verspreid over het jaar zijn er een groot aantal religieuze feestdagen.

Een van de bekendste religieuze bezienswaardigheden van het land is Fátima. Net als in het Franse Lourdes zou de Maagd Maria meermaals verschenen zijn op deze plek, waar zich vandaag een prachtige basiliek en een pelgrimscentrum bevinden. Ook andere bedevaartsoorden, zoals Bom Jésus of de kloosters van Alcobaça en Batalha, lokken veel bezoekers.

Het hele jaar door is het geloof overal in Portugal zeer sterk aanwezig. Het is bovendien een centraal element in de geschiedenis van het land. Alle feestdagen, zelfs de alleroudste, worden gevierd en de kerken zitten er vol.

Neem tijdens uw vakantie in Portugal dus de tijd om even een kerk binnen te stappen en niet alleen voor de prachtige architectuur, maar ook om de vele mooie decoratieve elementen te bewonderen. Wie een misviering bijwoont, kan bovendien een belangrijk aspect van de lokale cultuur ervaren.

DE VERRUKKELIJKE PORTUGESE GASTRONOMIE

De gastronomie in Portugal staat op een hoog niveau en bevat accenten uit het rijke verleden van het land. De vele kolonies hebben in de loop der eeuwen de Portugese keuken beïnvloed. Naast heerlijke groenten, vers van de boerderij, staan kruiden, specerijen, vis en vlees centraal.

Hoewel u dus misschien een mediterrane keuken verwacht, zijn er invloeden van overal ter wereld. Bepaalde traditionele gerechten zijn gebaseerd op kerrie, net als in India, en de desserts geuren heerlijk naar kaneel. Een ander belangrijk cultureel aspect van de Portugese keuken is de rol die de zee, en dan vooral de lokaal gevangen producten spelen.

In Portugal werd ook al sinds de oudheid wijn gemaakt en nogal wat wijnhuizen genieten van internationale faam.
Portugal is op cultureel vlak een van de Europese bestemmingen die het meest te bieden heeft. Het land weet telkens weer te verrassen met haar schoonheid, intensiteit en levenskunst. Als koppel of met het hele gezin is het fantastisch om Lissabon te ontdekken en te genieten van het zachte klimaat en de woeste schoonheid van de stranden.

BEZOEK PORTUGAL

ook interessant