Marrakesh garandeert u een onvergetelijke vakantie, of u nu kiest voor de medina of de Majorelletuin!

Wat moet u zeker bezoeken in Marrakesh? Marrakesh ligt in het zuiden van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte. De versterkte stad telt tal van bezienswaardigheden, zowel binnen als buiten de wallen. De bruisende, kleurrijke Parel van het Zuiden werd ook de ‘rode stad’ genoemd en kan bogen op een uitzonderlijk architecturaal patrimonium.

DE MEDINA VAN MARRAKESH: OP HET KRUISPUNT VAN GESCHIEDENIS EN CULTUUR

De medina is het gedeelte van Marrakesh binnen de stadswallen. De wallen zijn ongeveer 20 km lang en tellen 200 vierkante torens en 15 poorten. In de medina, die Unesco-werelderfgoed is, bevinden zich een groot aantal toeristische trekpleisters. De moskee van Koutoubia, waarvan de 77 m hoge minaret een echt referentiepunt is voor toeristen, werd gebouwd tijdens de 12e eeuw in Spaans-Moorse stijl. Het is de grootste moskee van Marrakesh en dus zeker een bezoek waard. Het gebouw is echter voorbehouden voor moslims, waardoor u het enkel mag betreden onder begeleiding van een gids.
Een volgende boeiende halte is de Ben Joesoefmadrassa. Deze oude Koranschool met verbluffende Moorse architectuur dateert uit de 16e eeuw en is de ideale plek om de schoonheid van de Arabisch-Andalusische kunst te bewonderen.
Neem nadat u het waterbassin, de gebedsruimte en de sober ingerichte kamers van de studenten hebt gezien, ook een kijkje in de geheime tuin. Dit paleis uit de 19e eeuw is rijkelijk gedecoreerd en omvat ook traditionele exotische tuinen.

EXCURSIES MARRAKECH?

Onze Resorts in Marokko

JEEMA-EL-FNA EN DE SOUK!

Midden in de medina ligt Djemaa el Fna, het kloppende hart van Marrakesh. Er heerst een koortsige en folkloristische drukte die nergens mee te vergelijken valt. Overdag vindt u hier slangenbezweerders, kamelen, jongleerders, acrobaten, muzikanten en verkopers van sinaasappelsap of gedroogd fruit. Wie dat wil, kan ook een henna-tatoeage laten zetten.‘s Avonds krijgt het plein bovendien een hele andere dimensie. Geniet van de zonsondergang op een terras met panoramisch uitzicht, terwijl u nipt van een muntthee met een honingkoekje. Vanaf het Djemaa el Fna kunt u ook vlot de souks bezoeken, nog zo’n plek in Marrakesh die u zeker gezien moet hebben. Elke souk is gespecialiseerd in bepaalde koopwaar: parfum, tapijten, lederwaren, specerijen, kledij, juwelen, kruiden enz. Meer dan 40.000 ambachtslui proberen er hun waren aan de man te brengen. Vergeet trouwens niet om af te dingen, dat is namelijk de traditie! Bent u bang om verloren te lopen? Kies dan voor een rondleiding: zo vindt u niet alleen vlot de weg, maar leert u ook heel wat bij.

Wist u dat?

Het eind 19e eeuw opgetrokken Bahiapaleis staat bekend om zijn architectuur in Arabische en Andalusische stijl en is een meesterwerk van de Marokkaanse kunst. De lange bouwfase (zeven jaar) gaf aanleiding tot het beroemde zinnetje ‘het Bahia is eindelijk klaar’, dat ook vandaag nog werd gebruikt wanneer het lang duurt voor iets opgelost is.

TIJD VOOR ONTSPANNING MET EEN BEZOEK AAN DE PALMENTUIN EN DE MAJORELLETUIN

Naast de medina heeft Marrakesh nog heel wat mooie verrassingen in petto voor bezoekers. Zo is de Majorelletuin een van de mooiste plaatsen van de stad. Deze tuin werd begin 20e eeuw aangelegd door de Franse schilder en Marokko-liefhebber Jacques Majorelle. Daarna behoorde de tuin toe aan Yves Saint-Laurent, wiens as hier bovendien is uitgestrooid.
Jacques Majorelle wijdde zijn leven aan deze tuin, die hij beschouwde als zijn grootste meesterwerk. Naast een groot aantal exotische planten herbergt de tuin ook waterpartijen en aardewerk in het typische Majorelleblauw. Met zijn weelderige vegetatie biedt deze sublieme tuin u een verfrissende en rustgevende verpozing tijdens uw vakantie.
Ook de palmentuin, die wat verder buiten het stadscentrum ligt, is een opmerkelijke locatie. Met meer dan 100.000 bomen, hoofdzakelijk dadelpalmen en palmbomen, verspreid over 15.000 hectare is dit bekende natuurlijke patrimonium een vast onderdeel van elk bezoek aan Marrakesh. De site dateert uit de 12e eeuw en kan bezocht worden in een koets of op de rug van een kameel. Een vakantie in Marrakesh is tot slot niet compleet zonder een tocht door de woestijn. De keuze is bovendien enorm en varieert van een korte rit met een quad tot een trektocht van meerdere dagen.
Zo weet u wat u zeker gezien moet hebben in Marrakesh. Met zijn (palmen)tuinen, zijn medina met talloze interessante architecturale trekpleisters, zijn souks en het Djemaa el-Fnaplein laat Marrakesh een onvergetelijke indruk na op elke bezoeker.

Ook interessant: